Haber Nedir?

Haber Nedir?

Haber Nasıl Yazılır?

Haber; insanların dikkatini çekecek olaylarla güncel gelişmelerin nesnel bir şekilde hazırlanıp kamuoyuna sunulmasıdır. İnsanlar dünya ve Türkiye’deki tüm gelişmeleri haberler sayesinde öğrenirler. Haber, gerçek olaylardan hazırlanır. Haber metinleri tarafsız hazırlanır. Söz oyunlarına kesinlikle yer verilmez. İlkeli bir duruşla haber oluşturulur. Kısa kısa ve yalın dille haber metinleri hazırlanır. Haber metinleri diğer yazı türlerine göre katı kurallardan oluşur. Bu metinler; yeni ve güncel olayları içermelidir. Ayrıca kolay iletilebilir olması da diğer önemli husustur. Önemli, dikkat çekici, ilintili konularla metinler yazılmalıdır. Konunun öz, kısa yazılması da diğer önemli husustur. Toplum için önem arz edilen konu olmalıdır. Kısa ve net bir dille yazılmalıdır. https://www.trthaber.com/haber/gundem/ sitesi içinde nesnel şekilde oluşturulan haberler sunulmaktadır. Olay sonrasında onunla ilgili hemen kamuoyunu bilgilendirmek için metinler hazırlanmalıdır.

Haber Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Haber yazılacak konunun güncelliği çok iyi incelenmelidir. Konu güncelse ve kamuoyunda ses getirecekse haber olarak yazılabilir. Haberler; yazılı metin, görsel ve videolardan oluşur. Haber; 5N-1K’ya göre yazılır. 5N1K şöyle ifade edilebilir;

  • Ne?
  • Nerede?
  • Neden?
  • Ne zaman?
  • Nasıl?
  • Kim?

Haber metni yazılırken öncelikle olay ele alınmalıdır. Olayın ne olduğu, nerede, nasıl, neden ve ne zaman gerçekleştiğine bakılmalıdır. Bu tür metinlerde başlık çok önemlidir. Başlığın ilgi çekici olmasına çok dikkat edilmelidir. Uzun cümlelere kesinlikle haber metinlerinde yer verilmemelidir. Kullanılan dil herkesin anlayabileceği şekilde olmalıdır. Genellikle haberlerde Ters Piramit Tekniği kullanılmaktadır. İlk olarak metinde önemli bilgiye yer verilir. Daha sonra çok önemli olmayana geçilir. Haber yazarken öncelikle konu olan olayın doğru olup olmadığı çok iyi araştırılmalıdır. Güncel, ilginç ve anlamlı olmasına da çok dikkat edilmelidir.