Mide Asidini Azaltan Yiyecekler

Mide Asidini Azaltan Yiyecekler

Mide asidini azaltan yiyeceklerden biri olan zencefil üç şekilde yemeğe hazır hale getirilir ve yaş olanı yemeklerde kullanılır, hafif acımsı tadı olmasına rağmen özellikle zeytinyağlı yemekler için küçük parçalar halinde baharat tadında katılabilir. Toz halindeki zencefil özellikle bitki çaylarında tercih edilir. Zencefil yan etki yaratmayan bir bitkidir. Hamilelerin rahatlıkla kullanabileceği zencefil mide bulantılarını giderir, mideyi düzenleyerek sindirime yardımcı olur. Mide ve bağırsak gazlarından oluşan hazımsızlık durumundan kurtarır.

Rezene

Potasyum ve sodyum açısından zengin olan rezene, genellikle sindirim problemi yaşayan kişiler tarafından tüketilen, bilinen bir bitkidir. Mide gazlarını gideren rezene, özellikle çay şeklinde tüketilir. Bir tatlı kaşığı rezene bir bardak sıcak su (250cc) içerisine konup, ağzı kapalı bir şekilde 5 dk demlendirilir. Ağzının kapalı olması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü uçucu maddelerin açığa çıkması engellenerek bitkiden alınan fayda maksimum tutulur. Rezene yaş olarak salatalarda da tüketilebilir veya baharat haline getirip yemeklere lezzet katmak mümkündür.

Dereotu - nane

Koyu yeşil sebzeler grubunun mide dostları olan dereotu ve nane midenin rahatlatılmasında son derece faydalıdır. Dereotu mide kramplarını dindirir, gazları giderir, sindirimi kolaylaştırarak yatıştırıcı etki yaratır. Dikkat edilmesi gereken hamilelerde kullanılması uygun değildir. Bunun yanında emziren anneler için ise anne sütünü artırır, kullanılması tavsiye edilir. Yaş olan dereotunun aroması yoğun olup, istenilirse kurutularak da baharat gibi tüketilebilir. Ülser ağrılarını önlediği bilinen nane, mide asidini azaltmaya yardımcı olur. Çok iyi ödem söktürücü olan nane mide ağrılarını durdurur, spazmlara iyi gelir. Dikkat edilmesi gereken husus ise mide ülseri ve gastrit rahatsızlığı bulunan kişilerin naneyi fazla tüketmemeleri gerekir.

Patates

Mide ülserinden koruyan ve mide rahatsızlıklarına iyi gelen saymakla bitmeyen vitaminlere sahip bir sebzedir. Patatesin vitaminlerinden en güzel faydalanma şekli çiğ patates suyudur. Kabukları soyulan patatesler katı meyve sıkacağından geçirilir. Elde edilen patates suyu aç karnına günde 1 veya 2 çay bardağı içilirse ülseri tedavi eder. Mide ekşimesi şikayeti olanlar patatesi rahatlıkla tüketebilir. Önemli bir uyarı da şeker hastalarının patatesi dikkatli tüketmesi gerekir. Nişastası diğer sebzelere göre çok fazladır bu sebeple az yenilmesi tavsiye edilir.

Yoğurt

Sindirim mide ile başlar ve bağırsak ile devam eden bir süreçtir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelen yoğurdun içerdiği inulin maddesi, alt sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiyotik maddesini içerir. Özellikle prebiyotik katkılı yoğurtların tüketilmesi sindirim sisteminden kaynaklanacak olası hastalıkların önlenmesini sağlar. Ayrıca yoğurdu soğuk tüketmeye dikkat edin. Yararlı bakteriler sıcak ortamda hayatta kalamazlar.