Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı

Hayatımıza olumlu gelişmeler katan teknoloji, her geçen gün bizleri daha da ayrılmaz parçası yapıyor. Teknoloji geliştikçe gelişen bilgisayarlar, telefonlar, tabletler bu bunlara bağlı olarak geliştirilen yazılımlar hayatımızın merkezinde. Hayatımıza kolaylık katan bu cihazlar aynı zamanda bir felakete de dönüşebiliyor. Çok fazla kullanımı teknoloji bağımlılığına sebep oluyor. Teknoloji bağımlılığını daha net ifade etmek gerekirse; telefon, bilgisayar, tablet ve dijital cihazlar ile kontrolsüz ve fazla vakit harcama sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Sağlığa zararı olan alkol, sigara ve yasaklı madde bağımlılığı gibi teknolojide bağımlılık yapıyor. Teknoloji bağımlılığının da çeşitleri bulunmakta. En yaygın olanlardan biri oyun bağımlılığı. Oyun yazılımlarının ve teknolojinin gelişimi ile bu bağımlılık daha da arttı. Saatlerce hiçbir şey yapmadan sadece oyun oynamak oldukça zararlı. Teknoloji bağımlılığı en çok oyun oynayanlarda görülüyor. Bir diğer bağımlılık, sosyal medya bağımlılığı. Bu bağımlılık ile her anımızı paylaşma, mükemmeliyetçi olma hatta bazen bulunduğumuz anda ve ortamdan mustarip olup depresif haller yaratmaya sebep oluyor. Sosyal medya bağımlılığı en çok da beğenilme algısı ve merak duygusuyla fazlaca kullanılıyor ve teknolojini bağımlılığına sebep oluyor. Teknolojik cihaz bağımlılığı, sürekli teknolojik araç gereçlere sahip olma duygusu ile alışveriş yapma bağımlılığı. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.

Teknoloji Bağımlılarında Görülen Özellikler

Bu bağımlılık ile çevreye karşı daha az duyarlılık, içe kapanıklık, depresyon, anksiyete, uykusuzluk, utangaçlık, ruhsal bozukluklar görülebilmekte. Bunların yanı sıra sırt, bel, boyun ağrıları, göz kuruluğu, fazla iştah ya da iştahsızlık gibi sorunlar ile dengesiz beslenme alışkanlığı oluşuyor. Teknoloji bağımlılığı yaşanan yalnızlık depresyon ve ruhsal bozukluklara sebep olduğundan başka bağımlılıklarında ortaya çıkmasına sebep olabilir. İletişimde sorun yaşanmaya başlanır. Teknoloji bağımlılarının sanal ortamda daha iyi iletişim kurdukları ancak gerçek hayatta iletişimde ve anlamada problem yaşadıkları bilinmekte. Saatlerce teknoloji başında geçirilen günlerin sonunda eklem ağrıları ve göz rahatsızlığı da günlük yaşantıyı oldukça olumsuz etkilemekte.

Teknoloji Bağımlılığından Kurtulma Yolları

Teknoloji bu kadar hayatımızda iken ondan uzaklaşmak pek kolay olmuyor. Kontrollü ve doğru kullanım ile bu bağımlılığın da önüne geçmek mümkün. Teknoloji başında geçen vakitler başka sosyal faaliyetler ile desteklenebilir. Teknoloji bağımlılığı yaşı da çocuklara kadar indi. Çocuklardaki bağımlılık, okul hayatlarını, arkadaş ilişkileri, anlama ve kendini anlatma gibi durumlarda zayıf kalmalarına sebep oluyor. Kontrolsüz bir kullanım ile teknoloji çocukların elinde bir canavara dönüşebilir. Bu durumlar yapılabilecek en doğru şey teknoloji kullanımına sınır koymak ve küçük yaşlarda kullanımı en aza indirebilmekte yatıyor. Teknoloji bağımlılığı yaygınlaşması ile bu bağımlılığa çözüm yolları aranmaya başlanıyor. Yeşilay bu bağımlılıktan kurtulmanız için destek veriyor. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji bağımlılığı konusunda da destek olmakta. 12 yaş ve üzeri teknoloji bağımlılığından kurtulmak için ücretsiz destek veriyor.